dilluns, d’octubre 29, 2012

[ cat ] Notes de pre-campanya, 2: on s'han de situar estratègicament les CUP i com?

Gràcies a l'Arnau Mallol per la traducció


L'actual campanya electoral catalana s'està veient marcada pel canvi de "marc interpretatiu general" (masterframe) posterior a la Diada d'aquest 2012. Amb l'avançament electoral a mitja legislatura (evidència que el règim s'esgota) la lumpenoligarquía convergent ha sabut utilitzar tàcticament el recurs institucional de la convocatòria avançada en el seu propi benefici (almenys de moment). La seva intenció és clara, obtenir una pròrroga de quatre anys a les seves polítiques de retallades i acabar de configurar el país pel seu encaix neoliberal dins la UE com a colònia turística. Si res, ni ningú ho atura, en els propers anys assistirem a una destrucció sense precedents de l'Estat de benestar sota la fal·laç invocació d'una independència que mai arribarà (a la què, de fet, el propi Mas ja anomena "interdependència", encara que sigui més aviat la simple i clara dependència dels mercats).

diumenge, d’octubre 28, 2012

[ es ] Notas de precampaña, 2: ¿dónde se han de situar estratégicamente las CUP y cómo?


La actual campaña electoral catalana se está viendo marcada por el cambio de "marco interpretativo general" (masterframe) posterior a la Diada de este año. Con el adelanto electoral a media legislatura (evidencia de que el régimen se agota) la lumpenoligarquía convergent ha sabido utilizar tácticamente el recurso institucional de la convocatoria adelantada en su propio beneficio (al menos de momento). Su intención es clara, obtener una prórroga de cuatro años a sus políticas de recortes y acabar de configurar del país de acuerdo a su encaje neoliberal en la UE como colonia turística. Si nada ni nadie lo remedia, en los próximos años asistiremos a una destrucción sin precedentes del Estado de bienestar bajo la falaz invocatoria de una independencia que nunca llegará (a la que, de hecho, el propio Mas llama ya "interdependencia" aunque sea más bien la simple y llana dependencia de los mercados).

[ es ] Notas de precampaña, 1: la encuesta de La Vanguardia



De la cocina de La Vanguardia nos llega una encuesta de la que extraer algunas reflexiones:

1) evidentemente la encuesta se ha pensado de manera favorable a CiU (¿qué otra cosa si no iban a hacer estos de LV?);

2) el PPSOE continúa su hundimiento, más por la parte del PSOE que por la del PP (no por nada detentar el poder ayuda);


divendres, d’octubre 26, 2012

[ es ] No pienses en el paro, piensa en tu #14N



Publican hoy todos los medios que hemos batido un récord de paro: casi 6 millones de personas no trabajan; el 25% de la población activa, la mitad de los jóvenes. El alarmismo, la conmiseración, el victimismo y otras tonalidades emotivas de lo triste, anegan hoy la infoesfera. Un horizonte sombrío, el colapso económico por toda perspectiva es lo único que se nos ofrece.

dimecres, d’octubre 24, 2012

[ cat ] Més enllà del 25N (Manifest)



Per sortir una mica de l'horitzon tancat en que ens voldrien, entre unes quantes hem signat el següent "manifest post-electoral". Personalment (suposo que entre les i els signants les lectures poden variar molt d'aquesta que jo en faig), les eleccions precipitades de manera absolutament interessada i partidista per l'Artur Mas no ens han deixat trigar el que realment calia per madurar solucions a l'alçada de la situació que vivim.

dimarts, d’octubre 23, 2012

[ en ] Beyond the Indignation: Spain's Indignados and the Political Agenda

An article by Carlos Delclos and me about the impact of 15M on Spain's political agenda, first published in the journal Policy & Practice  


Introduction 

On the night of 17 May 2011, one of the authors was chatting with a close friend in the United States (US) from his home in Barcelona.  The two were lamenting what they considered frivolous trends in mainstream culture, from Lady Gaga and fashion-forward pop music to excess-obsessed reality television and buzzword-saturated 24 hour news channels.  In one of those abrupt changes so typical of instant messaging, the conversation shifted towards a discussion of social media’s role in the Arab Spring and the attempts to start something similar in Madrid two nights earlier.  In a pessimistic tone, the two agreed that simply showing up to a place at a given time would have no impact on the problems facing Spain, the Mediterranean or any other part of the world.


[ es ] Racismo antigallego tras las elecciones

Uno de los fenómenos que más me ha impactado de las elecciones de ayer es la oleada de bromas racistas contra lxs gallegxs que se ha desencadenado en las redes sociales. Mi primera reacción la publiqué ayer en facebook y algo debí decir bien, a pesar de la rabia del momento, porque tuvo un notable impacto. Decía así: 

dilluns, d’octubre 22, 2012

[ gz ] Does, Galiza, does...


Fai moitos, moitos anos (moitas décadas já, de feito), o galeguismo mirava de sobrevivir à Guerra Civil. A estratégia de defensa cultural da Galiza foi gestada desde entom por Ramón Piñeiro para mirar de preparar umha loita que haveria de durar décadas. Como parte de essa mesma estratégia e na perspectiva de que algum dia haveria de voltar a democracia ao país e, com ela, a nossa dignidade nacional, os velhos galeguistas decidirom formar um líder da Naçom, um novo Breogam para a Terra. Beiras, o "principinho" foi o elegido. Enviarom o rapaz a Paris, educarom-no coas melhores armas de umha grande tradiçom intelectual e política. Mas o Beiras saiu-lhes pola esquerda: o Maio francés era-che moito maio.

dissabte, d’octubre 13, 2012

[ cat ] Un vot (de confiança) per les CUP


Les CUP (no la CUP) han fet un pas valent i complicat. Aquí va la meva primera reflexió en calent:

1) La Diada d'aquest any ha estat històrica i ha situat la qüestió nacional a l'ordre del dia. Es sota aquests paràmetres que, agradi que no, s'haurà de decidir la campanya electoral. Vist que CyU parla d'independència, però només demana crèdits que ens endeuten i retalla drets socials; vist que Esquerra només vol substituir al PSC i a sobre està cedint tot l'espai sobiranista a CyU des d'una impresentable subalternitat cap a la cleptocràcia neoliberal; vist que SI és sionista (i no vull una política exterior catalana al servei d'Israel) i vist que ICV només es planteja la qüestió nacional de manera retòrica i instrumental, queda clar que les CUP són les úniques candidatures que disposen de credibilitat per obrir -tot i les seves inèrcies ideològiques del passat- un procès de resignificació emancipatòria, federal i constituent de la sobirania (CUP 1- resta 0). 



divendres, d’octubre 12, 2012

[ es ] Crónica de un hundimiento

Artículo publicado en el periódico Diagonal, nº 183, pág. 29


Cuando en 1989 el mundo se sorprendía ante la inesperada caída del Muro de Berlín, los científicos se aprestaron a buscar interpretaciones. Pronto dieron con una clave: el efeto bola de nieve. El historiador neoliberal Timothy Garton Ash, lo sintetizó apuntando que si en Polonia se había tardado una década, en Hungría ocho meses y en la RDA ocho semanas, nada impediría a Checoslovaquia tardar ocho días. Aunque esta progresión no es exacta, apuntaba a una idea que más tarde los politólogos precisaron: el hundimiento de los regímenes de toda una región puede precipitarse si el mando se deja arrastrar por sus propias inercias. Esta vieja tesis ha venido a confirmarse en las revueltas árabes.