dimarts, de setembre 11, 2012

[ cat ] La qüestió nacional i els seus possibles dissenys institucionals


L'altre dia em va trucar en Roger Tugàs per parlar una estona sobre quina forma hauria d'adoptar un nou Estat català. La primera reflexió que li vaig fer és que no haurà mai tal "Estat" (un Estat nacional independent), però que sens dubte cal anar pensant com podria ser un règim polític català, nascut d'un procés constituent i integrat en un marc europeu multinivell on el fet d'haver nascut català no sigui l'objecte de les discriminacions actuals. 

Sigui com sigui, vàrem estar parlant una bona estona i s'ha de felicitar al periodista per fer-nos sortir de les lògiques actuales, tan poc propositives com molt ideològiques, i fer-nos parlar sobre solucions ii dissenys institucionals. 

Com és lògic, a l'article només es poden agafar algunes de les idees, però la conversació em va quedar al cop i potser un dia d'aquests --si arribo a trobar el temps-- escric alguna cosa més en detall. Mentre, aquí us queda l'article a la web de l'Ara (que segueix sense comprendre com va això dels communs) i a la web del Marc Guinjoan (que, per contra, sí que entén com va això ;-)

Aquí queda el link al diari Ara i al pdf del Marc