dimecres, de febrer 28, 2007

[ cat ] Més enllà del sobirà: Euskal Herria

Per més que sigui evident, no ho sembla: el que es juga a Euskadi és la fi d'un paradigma polític, ―enunciat per Hobbes― i d’un paradigma de antagonisme social ―pensat per Lenin. Al primer presenta dubtós honor d'haver creat un terrible aparell normatiu capaç de reduir la justificació del poder al problema de l'amenaça de mort violenta (amenaça tant més efectiva quan es procedeix a alguna mort sacrificial de tant en tant, ja sigui per condemna d'un tribunal, ja per mitjà del terrorisme d'Estat).

El fet que, històricament, hagi estat possible estructurar relacions de dominació sobre la premissa d'un “poder de vida o mort” (vitae necisque potestas); que a partir d'aquí s'hagi organitzat una institució d'institucions tan formidable com l'Estat i aquest hagi arribat ―en el transcurs de la Revolució Francesa― a fer-se Estat nacional (el néixer, i no Déu, és el que ens fa iguals), tot això no ha impedit que el paradigma hobbesià de política hagi fracassat tantes vegades com ha cregut triomfar. I això pel simple fet que una vegada i una altra la multitud ha escapat al seu poder disciplinari, a la seva incapacitat per reduir a la unitat el que és una multiplicitat proliferant, una multiplicació inevitable de singularitats que es recolza en l'èxit del antagonisme social.

Les societats en que vivim ja no poden ser reduïdes a unes poques classes, a un conjunt reduït d'identitats, a uns esquemes ideològics rudimentaris amb els quals aplicar les categories organitzatives de la societat informada per la fàbrica. Per contra, el desenvolupament imparable de xarxes socials cada vegada més complexes, més ben imbricades, productives, carregades amb els més alts voltatges afectius ―les condensacions de valor més extraordinàries que neixen de la inesgotabilitat mateixa del desig―, ... tot això apunta a un canvi de paradigma de dimensions històriques. Un canvi que té dates com 1648, 1789, 1848, 1917, 1968, 1989 o 1994.

En efecte, 1648 marca el naixement de l'Estat modern, encara absolutista, mentre que 1789 suposa la revolució en la legitimació d’aquest Estat: la Nació, la dignitat de naixença com instància capaç de legitimar el poder sobirà. D'igual manera, en 1848, la Primavera de les Nacions, inaugura una tensió interna a la legitimitat nacional: lluny d'haver-se construït en l'admissió de la diversitat, l'Estat nacional es revela històricament com un instrument de dominació ètnica, completament aliè a la neutralitat que pretén per a si, mentre les seves lleis aniquilen la diversitat cultural.

Al costat del moviment obrer, el sufragisme feminista, els nacionalismes sense Estat que reivindiquen la dignitat de naixença ―ja no respecte a l'absolutisme, sinó respecte al propi Estat nacional i nacionalizador― es converteixen en els principals agents de l'onada revolucionària de 1917. No obstant això, aquest paradigma polític dels moviments emancipadores, de la multitud irreductible continuava essent depenent del poder sobirà, de la forma-Estat.

Haurà d'arribar, doncs, l'onada que esclata el 1968 perque els moviments socials inaugurin la llarga marxa de l'autonomia política, del canvi de paradigma organitzatiu. Good bye Lenin! El poder constituent irromprà així de cap a cap del planeta, travessant les àrees geopolítiques més diverses, des de l'Europa mediterrània fins a Amèrica Llatina, des d'Àsia fins al món soviètic. La caiguda del Mur de Berlín el 9 de novembre de 1989, marca el punt de no retorn i 1994, amb la seva declaració de la Selva Lacandona, el principi d'un esdevenir global de l'emancipació aliè a la política de vida i mort, a la política de la sobirania, del poder exercit sobre els territoris.

En aquest context és on el procés de pau per a Euskal Herria marca la possibilitat d'una emancipació distinta, la llibertat de la Nació de la multitud, d'aquella que no necessita exercir ja un poder de vida i mort sobre el territori, sinó que s'articula sobre la lliure voluntat de decidir que es doten els qui lluiten per la seva dignitat de naixença, per ser iguals, més enllà de les pobres limitacions de la constitució formal, dels marcs legals. Per ventura, Euskal Herria podria arribar a ser una de les primeres nacions en no tenir unes fronteres de la mort, com les de Ceuta i Melilla, unes fronteres del reconeixement de l'altre, de recerca permanent de la igualtat en la llibertat de decidir, en la solidaritat fraterna d'un esdevenir humà comú.

Publicado per La Directa, nº 39, p. 6, 28.02.2007

dilluns, de febrer 26, 2007

[ es ] Traducción de La Democracia en América

Publicar siempre es una alegría, pero cuando la publicación es el resultado de un esfuerzo ímprobo prolongado a lo largo de años, la satisfacción no puede ser mayor. En esta ocasión, el proyecto en cuestión se remonta a julio de 2002 y supuso, como cabe pensar para una traducción de más de un millar de páginas, el consumo de no pocas energías. Quienes vivieron de cerca aquel tiempo, saben bien de todo ello.

En efecto, por fin acaba de llegar a las librerías mi traducción del clásico de Alexis De Tocqueville, La Democracia en América, para la editorial Akal (ISBN: 84-460-2592-2). El texto ha sido publicado en la colección Básica de Bolsillo e incorpora un estudio crítico introductorio preparado para esta ocasión.

Sinopsis editorial
La democracia en América, es el resultado del viaje que Alexis de Tocqueville inició el 11 de mayo de 1831. El resultado, un monumental retrato de la sociedad y de la política norteamericanas que refleja, por un lado, la esencia y el funcionamiento de sus instituciones, como producto de las costumbres de sus habitantes y, por el otro, un caleidoscópico muestrario de la vida cotidiana de ese país. De aquí, Tocqueville extrajo los principios en que se basa, o debería basarse, un Estado democrático. A más de un lector de su época sorprendió el análisis de Tocqueville en torno a la tentación hacia los abusos en que podría caer el poder mayoritario, como si fuera igual de tiránico que un poder monárquico. También llamó la atención su análisis de los partidos políticos y el papel de la prensa como influencia sobre el gobierno. Finalmente, hasta la fecha resalta su diagnóstico sobre las influencias de la democracia en la vida social política e incluso económica de los norteamericanos. Pero principalmente desconciertan al lector de hoy las predicciones que llegó a formular Tocqueville en 1832 y que la ronda de la historia hizo que se cumplieran.

+ información sobre la edición clicando aquí

divendres, de febrer 09, 2007

[ es ] Curso sobre nacionalismos y movimientos sociales en el máster Ciudadanía e Inmigración

El próximo lunes 13 de febrero, de 18h30 a 21h30, tendrá lugar el curso sobre nacionalismos y movimientos sociales en el marco del máster Ciudadanía e Inmigración que dirige el profesor Ricard Zapata (UPF). Se abordará la especificidad del nacionalismo como movimiento social y sus vínculos, empíricos y normativos, con la ciudadanía, así como el desafío que en la actualidad suscitan al respecto los grandes processos migratorios.

[ es ] Clase sobre los nacionalismos y Europa para estudiantes de la University of Chicago

En el marco de las actividades que la University of Chicago desarrolla de consuno con la UPF, ayer a las 14h tuvimos una clase sobre Los nacionalismos y Europa. Una vez más se puso de relieve el interés que suscitan las cuestiones nacionales europeas a quienes vienen del otro lado del Atlántico.

[ es ] Comienzo del seminario los nacionalismos europeos en perspectiva comparada: el caso catalán

El pasado día 30 de enero comenzamos el módulo del Programa de Estudios Hispánicos y Europeos (PEHE) sobre los nacionalismos europeos en perspectiva comparada. Tomando como referencia el caso catalán, el curso consta de dos partes; una primera dedicada a los enfoques teóricos y metodológicos del estudio del nacionalismo, y una segunda que analiza caso y áreas geopolíticas implicadas en la casuística europea (+ info sobre los contenidos).

dimecres, de febrer 07, 2007

[ cat ] En marxa Seminari del GRTP

Dimarts passat 30 de Gener es va engegar novament el Seminari del Grup de Recerca en Teoria Política (GRTP). La propera sessió està prevista pel dilluns 26 de Febrer.

+ info en breu aquí. Fins aviat!

[ cat ] Existeix una altra manera d'informar?

El pròxim 28 de febrer, a les 13h30 en la Facultat de Comunicació Audiovisual (aula 108 de l'edifici de Rambles, UPF), presento la xerrada sobre mitjans de comunicació alternatius en la qual parlaran representants de diferents experiències en el terreny comunicatiu lligades als moviments socials (Indymedia, Directa, etc.)

Organitza: SEPC.

[ es ] Proyección y charla coloquio sobre los derechos humanos en la RDA

El próximo día 15 de febrero, en Iruña/Pamplona, intervención como introductor a la charla-coloquio sobre los derechos humanos en la extinta República Democrática Alemana (RDA) que tendrá lugar con motivo del estreno de La vida de los otros de Florian Henckel von Donnersmarck.

Organiza: IPES-Elkartea.

+ infos sobre la película en alemán

[ gz ] Xornadas sobre asemblearismo e movimentos sociais

Entre os vindeiros dias 26 e 30 de marzo terán lugar na Faculdade de Ciências Políticas e Sociais unhas xornadas sobre asemblearismo e movimento estudantil. Velaqui o programa:

1ª Xornada (Luns 26) “Principios teóricos do asemblearismo”

16:00-18:00 Novas formas de antagonismo no capitalismo cognitivo (a universidade post-fordista a emerxencia do cognitariado...) Raimundo Viejo (Professor visitant a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona)

18:00-20:00 Movimento estudantil e movimentos sociais: a política das multitudes. José Ángel Brandariz (Profesor da Universidade de A Coruña (UDC))

20:00-22:00 Enfoques teóricos da democracia participativa. Marta Lois
(Profesora da Universidade de Santiago de Compostela (USC)) (Esta conferencia será cambiada a outra data ainda por confirmar)

2ª Xornada (Martes 27) “O asemblearismo coma movemento social”

12:00-14:00 A Alternativa dos Veciños de Oleiros. Angel García Seoane (alcalde de Oleiros)

16:30-18:30 Movementos alternativos en Italia. Francesco Raparelli (Desobedienti Roma)

18:30-20:30 Experiencia sobre o cooperativismo. Coordenadora galega de Cooperativas. Mar Pernas (Unión de Cooperativas de Trabajo Asociado UGACOTA).

3ª Xornada (Mércores 28) “O asemblearismo coma movemento estudantil(1): o movemento anti-LOU un exemplo historico de organización asemblear”

16:00-18:00 O movemento anti-LOU significado social e político. Iván Júlio Ramos Martínez (Licenciado en Socioloxía pola Universidade de A Coruña (UDC))

18:00-20:00 O movemento estudantil anti-LOU en Compostela. Interverán tres compañeiros que viviron a LOU en Compostela explicándonos as súas experiencias en feitos concretos desta movilización:

- O peche de Filoloxía. Pablo Marterana (Nahuel) (Estudante de Bioloxía (USC))
- A Coordenadora da Asemblea de Estudantes de Compostela. Iago Fernández (Estudante de Física (USC))
- Os disturbios do 14, 15, 17 de Febreiro. Ignacio Lugilde (Estudante de Ciencias Políticas USC))

20:00-22:00:
- A creación e traxectoria do grupo de profesores Mazarelos. Isabel Diz (Profesora da Universidade de Santiago de Compostela (USC))
- A experiencia do movemento anti-LOU en Madrid. Roi Ribeira (Estudou na Universidad Complutense de Madrid (UCM) e participou nos CAEF)
- A experincia do movemento anti-LOU en Barcelona.

4ª Xornada (Xoves 29) “O asemblearismo coma movemento estudantil (2): experiencias asemblearias no ámbito universitario”

12:00-14:00 “Problemas e virtudes dos movimentos antiglobalización”. Carlos Taibo (Profesor de la Universidad Autonoma de Madrid (UAM))

16:00-18:00 A Coordenadora Interasemblear de Compostela

18:00-20:00 Explicarán brevemente as experiencias e a situación da súa asemblea compañeiras/os de: Asemblea de Bioloxía, Asemblea de Físicas, Piratas da Ría, Asemblea de Estudantes de Ciencias Políticas, Asemblea de Farmacia, Asemblea de Dereito, Asemblea de Traballo Social.

20:00-22:00 Mesa redonda arredor dos puntos nos que existe disparidade de
funcionamento e incluso ideoloxía entre as distintas asembleas.

5ª Xornada (Venres 30) “O futuro do asemblearismo”

16:30-19:00 Proxección do filme “La Toma” (Sebastián Wainstein, Argentina 2000) e debate posterior.
19:00-21:00 Mesa redonda sobre o futuro do asemblearismo. Marta Lois, un compañeir@ da Asemblea de Estudantes de Ciencias Políticas