divendres, de juliol 18, 2008
[ cat ] Suïssa: els límits de la participació liberal
La tarda d'ahir va tenir lloc a la seu de la Fundació Josep Irla la presentació de l'últim número de la revista Eines per a l'esquerra nacional. El número tracta monogràficament en el compromís polític i la participació. En el marc d'aquests continguts, Suïssa va ser seleccionat com cas d'estudi. En l'article que s'adjunta, s'aborden els avantatges i desavantatges del model helvètic, presentat habitualment com un paradigma o model ideal a imitar. La realitat, però, de la política helvètica és molt diferent de les idealitzacions del seu sistema polític.
+ pdf de la revista
+ pdf esborrany en castellà
dissabte, de juliol 12, 2008
[ cat ] Seminari TP a l'Universitat Lliure d'Estiu
En la primera sessió del seminari de teoria, celebrada el dijous passat en el CSOA La Teixidora, es va acordar posposar la sessió prevista pel dijous vinent, al dimarts de la setmana següent. La cosa, per tant, queda així:
Dimarts 22 de juliol, a les 19h30, Lyotard, La condition post-moderne. Llibre en castellà (format pdf).
Dijous 24 de juliol, a les 19h30, Foucault, La volonté de savoir. Llibre en castellà (format pdf).
Nota: En breu es penjaran els fragments concrets dels llibres objecte de debat.
[ cat ] 100 números de la Directa
Felicitats!
... i agraïment per la invitació a contribuir al 100 amb el següent comentari sobre la mobilització universitària. Sempre serà una alegria poder dir: "i jo vaig col·laborar!"
Bolonya: dins i fora, contra i per
Bona notícia: durant els dos últims cursos, les resistències contra la mercantilització de l'educació han progressat notablement (tot i que també han augmentat les tensions internes i els sectarismes dins del moviment). L'horitzó estratègic cada dia és més clar: toca mobilitzar-se dins (de l'agenda que se'ns està imposant), però també fora (de l'horitzó del procés Bolonya). Cal oposar-se a la vella universitat (no ser conservadors), però també estar per les opcions alternatives (per exemple, la Universitat Lliure d'Estiu).
dijous, de juliol 10, 2008
[ cat ] Nació de la multitud, multitud de nacions
El següent text es publicarà en breu com part d'una compilació preparada per La Fàbrica resultat del seminari sobre l'autodeterminació organitzat el passat mes d'abril.
Continguts
0.0 "Post..." què?
0.1 Nació no és Estat
1.0 Estat, sobirania, moviment
1.1 Nació de la multitud, multitud de nacions
0. “POST...” QUÈ?
Un analista del futur que examini el discurs polític d’avui haurà de concloure que l'esperit de la nostra època, el Zeitgeist dels nostres dies, ha estat marcat per l’ús generalitzat del prefix “post”. Si els anys 60 es teoritzava des del prefix “neo” (“neocorporatiu”, “neomarxista”, etc.), avui es pensa des del “post” (“postmodern”, “postindustrial”, etc...). La raó d’aquest canvi és clara: vivim un temps de crisi, un temps que ha pres consciència del canvi històric; un temps, en fi, que s’entén a si mateix com un temps de trànsit entre un món i altre. No obstant això, la paradoxa del “post” és que, tot i que inicialment va ser utilitzat com una eina conceptual per a expressar diferents crisis (de la modernitat, de la societat industrial, de l’Estat nacional, etc...), finalment sembla haver estat l’instrument teòric sobre el qual s’ha tancat de vegades la possibilitat de sortir de la crisi mateixa de la qual aquest prefix en volia ser l’expressió. En pocs casos aquest tancament de la possibilitat de resolució de la crisi del discurs polític és tan clar com en el cas de la qüestió nacional; poques fal•làcies han tingut més èxit que les generades pel discurs del “postnacional”.
[ descarregar-se aquí l'article complet en format pdf ]
[ gz ] Giro à esquerda?
O pequeno partido liberal de Alemanha era definido co slogan seguinte: “o coraçom à esquerda e o peto à direita”. Com esta idea-força intentava sintetizar o feito de que havia que governar para a satisfaçom da mentalidade progressista sempre que o permitisse umha economia conservadora. Tal semelha ser a fórmula mágica de ZP.
Lendo estes dias nalguns mass media que o giro estratégico do PSOE aponta cara à esquerda polo feito de introduzir umha série de temas na agenda (eutanásia, direito de voto –só local– migrante, etc.), nom se deixa um de sorprender pola amnésia que justo umha vez que olha para estes assuntos esquece a política econômica que se prevê faça fronte à crise.
Medidas como as do desconto dos 400 euros per cápita de rebaixa em recursos sociais ou os dos 200 euros que, via mocidade, destinam-se a manter o preço dos pisos e justificar um modelo produtivo baseado na hipoteca, distam moito de ser políticas de esquerda. E isto por nom falar de temas tabu qual o copy-left (velai o canon) ou a renda básica, devidamente estigmatizada quando foi proposta por ERC e ICV.
Mas é que, enfim, tampouco as políticas que se adoitam considerar como mais “esquerdistas” resultam se-lo tanto. Assi, por exemplo, as leis de gênero ou dos matrimônios homosexuais som bem questionadas desde os movimentos feministas e queer pola sua inoperatividade na superaçom do patriarcado. E a retirada das tropas de Iraq? Apenas um voltar a colocar a política exterior no seu lugar tradicional, a maior satisfaçom do corpo diplomático.
Nom semelha, já que logo, que ZP arrisque a perder o centro político. Cousa distinta é se, parafraseando a Oskar Lafontaine, “nom há tantos dentistas como para que este centro mantenha umha maioria social”.
dimecres, de juliol 09, 2008
[ cat ] presentació de l'últim número d'Eines
Auditori de la Fundació Josep Irla
c/Calàbria, 166, Barcelona.
metro: L1 Rocafort L5 Entença
Presentació d’Eines per a l'esquerra nacional.
Revista de reflexió política
Intervenen:
Joan Ridao, president de la Fundació Josep Irla
Joan Botella, catedràtic de Ciència Política de la UAB
Aforament limitat. Cal confirmar l'assistència a inscripcions@irla.cat
dimarts, de juliol 08, 2008
[ cat ] Dos articles en breu
El primer article es titula "Suïssa: els límits de la participació liberal" i és una introducció crítica al reconegut model participatiu helvétic. Serà publicat en la revista Eines de la Fundació Josep Irla.
El segon, intitulat "Nacions de la multitud, multitud de nacions", és un text escrit pel seminari sobre l'autodeterminació organitzat el passat mes d'abril per La Fàbrica i en el qual s'aborden alguns dels problemes teòrics que planteja avui la qüestió nacional.
dimecres, de juliol 02, 2008
[ cat ] Universitat Lliure d'Estiu
Es proposen tres fragments fonamentals de llibres a partir dels quals volem aprendre a reflexionar teòricament la política d'avui:
Dijous 10, a les 19h30, Deleuze i Guattari, Qu'est-ce que la philosophie? La filosofia com creació de conceptes i altres qüestions epistemològiques. Llibre en castellà (format html i pdf).
[ data provisional ] Dijous 17, a les 19h30, Lyotard, La condition post-moderne. La crisi dels grans relats ideològics i la producció de discurs avui. Llibre en castellà (format pdf).
Dijous 24, a les 19h30, Foucault, La volonté de savoir. Per reflexionar sobre que és la sobirania i quines son les transformacions del poder sobirà en el món actual. Llibre en castellà (format pdf).
[ cat ] La Dècada Vermella
LA DÉCADA VERMELLA
La República Federal de Alemanya (1967-1977)
Presentació en power point